DESIGN PANNONIA – HÉTVÉGE A DESIGN THINKING JEGYÉBEN

Beszámoló a tréningről

Most beszámolunk, mire is jutottak a résztvevők, hiszen izgalmas, valós és rendkívül komplex problémát kutattak, a nemzetközi startup ökoszisztémák építésének kihívásait.

Paris Noble - a Cellux csoport képviseletében - a workshop egyik facilitátora mesélt a hétvégéről:

Jó volt nagyon, komplex témával foglalkoztunk, egy igazán színes csapattal. Pont ez a sokszínűség volt a legjobb, hiszen a legkülönbözőbb országokból voltak résztvevőink. Romániából, Ausztriából, volt, aki Vietnámból csatlakozott és természetesen magyarok. Sikerült határokon átívelő dolgot csinálni. Ami kellemesen meglepett, hogy nemcsak Győrből és környékéről, hanem az egész országból csatlakoztak hozzánk. Húszan kezdtük meg a képzést az első napon és a résztvevők kilencven százaléka végig is csinálta a teljes hétvégét – meséli Paris.

Nemcsak földrajzilag volt színes a csapat, hanem szakmailag is, voltak köztünk különféle területekről érkező diákok, coachok, értékesítéssel foglalkozó szakemberek, startupperek – teszi hozzá.

Úgy építettük fel a programot, hogy nagy hangsúlyt helyeztünk az interaktivitásra, hogy ez ne egy egyoldalú előadássorozat legyen.

Fontosnak tartjuk, hogy mindenki átélje a képzést, lehessen kérdezni és a résztvevők érezzék annyira biztonságosnak a környezetet, hogy kérdezzenek. Tudjanak dolgozni, az elmélet pedig visszaköszönjön a gyakorlati feladatokban.

Az első napon ismerkedtünk, egymással és a különböző platformokkal, megalakultak a nemzetközi csapatok.

 A második nap a design thinking alapjainak megismerése után a központi kérdést fogalmazták meg a csapatok, majd az így definiált problémára ötleteltek, keresték a legjobb megoldásokat, kutattak és fejlesztették az ötleteket.

A harmadik nap egymásnak mutatták be a kialakult koncepciókat, prototípusokat.

A legkülönfélébb megoldások születtek, az egyik csapat például ismeretterjesztő youtube csatorna és edukáció vonalon dolgozott, egy másik egy német inkubátor létező modelljét kutatta és fejlesztette.

A startup ökoszisztéma építés kihívásai valódi, komplex problémák, számos részmegoldás felfedezhető és eredményesen kutatható. Különböző kutatási módszereket használtunk a csapatokkal és a legjobb, hogy ilyen rövid idő alatt is szuper dolgokat tudtak bemutatni, hogy honnan hova jutottak el, milyen visszajelzések alapján és mit fejlesztettek.

Megismerték, hogy nem biztos, hogy az a valós probléma, amit először felvázolnak, hanem kutatni kell, újrafogalmazni a problémákat, több megoldást kipróbálni élesben és továbbfejleszteni.     

Jók a visszajelzések is, a résztvevők örültek az online megvalósításnak, hiszen offline nem tudtak volna csatlakozni. Építő kritikát is kaptunk, például, hogy legyen kicsit több szünet, erre figyelünk majd a jövőben. – mondta Paris.

A rendezvény az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Program ATHU052 – SMART-UP projektjének keretében valósul meg. A projektet az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatja.

https://startup-pannonia.eu/hir/design-pannonia-hetvege-a-design-thinking-jegyeben